Bloggar

App ska hjälpa bipolära patienter

På Östra sjukhuset i Göteborg provar en forskargrupp en app för att följa sjukdomsförloppet hos personer med bipolär diagnos. Tanken är att man ska få tidiga varningstecken när sjukdomen slår till.

De har forskat på tio frivilliga personer sedan i mars i en första delstudie. Användaren behöver inte göra någonting, bara ge sitt medgivande, och appen mäter aktiva värden från mobilen som till exempel skärmtid, rörelse och kommunikation. När eventuella förändringar i livsmönstret sker kan detta fungera som en tidig varning och är ett komplement till den vanliga vården.

Flera personer från Sahlgrenska Universitetssjukhuset är med i projektet. En psykolog, en specialistläkare inom psykiatri, AT-läkare och underläkare.

Man hoppas kunna hitta en metod för att minska insjuknande och därmed inläggning och lidande och ser i bästa fall en stor vinst både för patienten och vården.

– Vi har varit och presenterat det här på patientföreningen för bipolära patienter och dom var väldigt positiva, säger Magnus Blom, som är AT-läkare och initiativtagare Moodmapper.

”Behöver ytterligare ett verktyg”

Appen är tänkt att fungera som ett komplement till den vanliga vården.

– Vi har ett pågående problem med just patienter som har diagosen bipolär sjukdom, där en del patienter insjuknar i mani. I de flesta fall har patienten väldigt lite insikt i sitt tillstånd och vi behöver ytterligare ett verktyg, säger Steinn Steingrimsson, speciallistläkare psykiatri SU.

Finansieras av Innovationsfonden

Projektet har fått finansiering från Innovationsfonden 2017.  Har du ett projekt eller en idé som du vill arbeta vidare med? Inom kort kommer utlysningen för Innovationsfonden 2018 att öppna upp för nya ansökningar.

 

Artikeln publicerades först på https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/moodmapper-ska-hjalpa-bipolara-patienter
Text: Martin Grill, SVT Väst
Foto: SVT Väst