Tillbaka

Awendi testar hjälpmedel i samarbete med vården

När Rebecka Hjortronberger och hennes man fick sitt andra barn upptäckte de att det var svårt att ge barnet medicin via suppositorier. Nu har de utvecklat ett hjälpmedel som underlättar appliceringen av suppositorier.
– Vi hörde av oss till Innovationsplattformen och med deras hjälp och kontaktvägar fick vi möjlighet att genomföra tester av produkten i samarbete med hälso- och sjukvården, säger Rebecka Hjortronberger.

Rebecka och hennes man arbetar i vanliga fall som frisör och säkerhetsbesiktningsman. När deras andra barn föddes upplevde de svårigheter med att ge sitt barn medicin. Applicering av suppositorier fungerade inte och att ge barnet flytande läkemedel var inte heller något alternativ.

 – Jag började googla efter lösningar och insåg ganska snabbt att vi var långt ifrån ensamma om att ha det här problemet. Då tog vi saken i egna händer. Vi startade företaget Awendi och utvecklade en produkt som underlättar applicering av suppositorier, säger Rebecka.

Tillsammans med Innovationsplattformen, konsultföretaget Mediteq och Simulatorcentrum i Väst på Sahlgrenska Universitetssjukhuset togs en plan fram för att kunna utvärdera och testa produkten. I november 2016 genomfördes testerna av hjälpmedlet på Simulatorcentrum.

– Testresultaten visade att produkten är säker och enkel att använda. Efter att ha gjort några mindre justeringar har vi nu anmält produkten till Läkemedelsverket. Vi är jättenöjda med kontakterna med Innovationsplattformen, Mediteq och Simulatorcentrum. Nu är vår förhoppning att fler småbarnsföräldrar och barn ska få hjälp av produkten, säger Rebecka Hjortronberger.

 

Kommentarer